kunstbeschouwing
Voor deze opdracht moesten we een kunstenaar uitzoeken en een bepaald werk van die persoon nabespreken.
Ik heb voor deze schilderij gekozen, gemaakt door Dix Otto, omdat de cominatie van de kleuren en het gezichtschtigsuitdrukking mij aanspraken.
Ik vind zelf dat het een realistisch kunstwerk is, je kan je makkelijk iemand in een moeilijke situatie erbij voorstellen. Het kunstwerk is tweedimensioneel getekend, (de echte) is op hout met olie verf gemaakt. De soorten technieken die Dix heeft gebruikt passen ook precies bij de uitdrukking die hij heeft willen laten zien, de kleur zeer aandacht trekkend (rood over het al gemeen) en het licht valt precies op het gezicht zo dat deze goed opvalt. Het perspectief en contouren erom heen zijn ook goed bij gewerkt. Ik vind ook dat Dix een mooie verticale compositie heeft gebruikt in verband met een statisch beeld dat toch dynamisch op mij overkomt. Deze schilderij was een anekdote in verband met de gebuertenissen in de tweede wereld oorlog, hij wilde laten zien hoe een 'normaal' mens dat mee maakte. Ik vind Dix een waardige schilder van zijn tijdperk, dat hij heeft gedurfd zich zo te uiten, anders dan de schilders van toen.
Achtergrond informatie
Dit portret van de Journalist Sylvia von Harden, 1926 in een tweedimensionale bewerking met allerlei soorten techniecken op hout. Is gemaakt door Wilhelm Heinrich Otto Dix. geboren 2 dec 1891 Untermhaus, Duitse Rijk. Hij is op 25 juli 1969 (77 jaar oud) in Singen, West-Duitsland, gestorven. Hij was schilder en Grafiekus. Ook heeft hij eens een Iron Cross award gewonnen.
Het ontstaan van het portret. Dix had haar op straat ontmoette, en verklaarde: 'Ik moet je schilderen! Ik gewoon moet! ... Je bent vertegenwoordiger van een heel tijdperk '! 'Dus, wil je mijn glansloze ogen, mijn lange neus, mijn dunne lippen schilderen, mijn sierlijke oren, je wilt mijn lange handen, mijn korte benen, mijn grote voeten schilderen die kunnen alleen maar mensen afschrikken? ' 'Je hebt jezelf briljant gekenmerkt en dat alles zal leiden tot een portret vertegenwoordiger van een betrokenen niet met de uiterlijke schoonheid van een vrouw, maar met haar psychische toestand tijdperk.
Dit schilderij was dus een 'revolutie' voor in de tijd dat Dix en von Harden leefden, een belangrijk voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheidsbeweging. De stijl van dix was een soort allegorie =(verhaal of afbeelding waarin abstracte begrippen worden voorgesteld als personen) ook was dix meedogloos en hard realisch. onderandere schilderde hij de eerlijke en werkelijkheid van de oorlog wat zwaar bekritiseert werd door de nazi's.
Ornamenten
Tijdens deze les moesten we een ornament na tekenen. Ornmant kom van het Latijns en betekent versieren of sieraad. Het is bedoelt op een heel voorwerp of gebouw te versieren. Of juist een deel daarvan. Ornamenten, 'versierselen', zijn traditioneel onder meer toegepast aan pilaren, kroonlijsten,trappen enzovoort. Op architraven rond deuren bijvoorbeeld maakte men in de Renaissance weelderig versierlijstwerk. Niet alleen gebouwen werden voorzien van ornamenten maar ook schepen,meubels en muziekinstrumenten werden rijkelijk versierd.
Je hebt verschillende soorten ornamenten: Bas- realiëf, Hout realiëf en vlakornamenten (florale/ geometrische ornamenten). De makers hiervan werden eerst ornamentsnijders genoemd en later antieksnijders dit was omdat de ornamentstijl weer richting de oudeheid ging. De tijd van de Grieken en Romeinen.
Ornamenten op gebouwen hadden vaak een bouwkundige functie en waren onderdeel van de constructie. Deze werd mede bepaald door de aanwezige materialen en technieken, toen vooral natuursteen en hout. Naast de bouwkundige functie kunnen ornamenten het doel hebben de toeschouwer een mededeling te doen, gedachten op te wekken of een bepaald gevoel te geven. Het ornament heeft dan een symbolische, of maatschappelijke functie.
De vorm van het ornament wordt gekenmerkt door stilering, symmetrie en herhaling van een motief. (plantenmotieven, diermotieven en het mensbeeld) maar ook aan vormen van kunst (trofeeën). In 1790 verdween de actieve manier van kennisoverdracht. De enorme kennis van de oude ornamentsnijders is vrijwel verdwenen en het werk wordt amper op het oude niveau gemaakt. Door de komst van de Nieuwe Zakelijkheid in de twintigste eeuw en het gebruik van materialen als beton, glas en staal is het ornament als 'natuurlijk versiersel' uit de architectuur verdwenen. De laatste jaren is een terugkeer van het ornament waar te nemen, in zowel de architectuuren het interieur als op kunst- en gebruiksvoorwerpen. Daarbij is door het toenemen van het aantal restauratieprojecten van historische gebouwen en interieurs een stijgende behoefte aan gediplomeerde meestersnijders. Sinds enkele jaren is er weer een (deeltijd) opleiding in Nederland waar het vak van ornament -en beeldsnijder onderwezen wordt. De echte naam van dit werk is Houtornamentist.
FOTOGRAFIE : KLIK DIT BEN IK !
En natuurlijk bij een vak als ckv kan de creatieviteit van de fotografie niet missen.
Tijdens deze lessen kregen we van een professionele fotograve, Dan van klik dit ben ik, uitleg over: Licht inval op een foto, van uit welke hoek, je een beter kwaliteit hebt. Ook vertelde ze over de soorten perspectieven (kikker-, vogel). Hierbij liet ze ook foto's zien en wij moesten kijken wat er mis was, zo was een man in een van die foto's voor een groot deel 'omgezet' in een vrouw en ook hoe fotograven makkelijk met fotoshop en allerlei andere programma's veel verschl in een menselijk lijf kunnen aanbrengen.
Opdracht 1 (eerst foto): Was het na doen van een foto die je mocht uitzoeken. BIj mij was hij misluk, de foto moest liggen zijn dus horizontaal, overdadg en dynamisch. Ik heb hem in de namiddag gemaakt met flits daarom is hij zwart. Ook is hij staand.
Opdracht 2 (foto 2,3): Hier moest de ene foto vanuit vogel perspectief zijn en de ander van kikker perspectief. De ene moest ik met mijn lievelingskleur maken en vrolijk (3. De ander een beetje saai/ hangend(2).
De foto's hierboven zijn het resultaat, dankjewel Dan :)!